torstai 17. syyskuuta 2009

Ikäihmisiin on syytä satsata

Olen saanut muutaman viikon ajan seurata terveydenhoitajan työtä seniorineuvolassa Hakunilassa, jossa joitakin vuosia on kutsuttu vantaalaisia 75-vuotiaita terveystapaamisiin. Syksyllä 2009 terveystapaamisten asiakaspiiri laajentuu omaishoitajiin. Tällä hetkellä seniorineuvolassa toimii yksi terveydenhoitaja.

Olen huomannut, että nämä tapaamiset ovat olleet erittäin tärkeitä: seniorit eivät välttämättä ole tietoisia korkeista verenpaineistaan ja -sokereistaan, luuston kunnosta, Kelan etuisuuksista, esimerkiksi eläkkeensaajan hoitotuesta, tarjolla olevasta ryhmätoiminnasta ym.

Asiakkaan kanssa pyritään löytämään keinoja, miten hän itse voi vaikuttaa terveyden edistämiseensä ja saada siten lisää hyviä elinvuosia. Lääkärit tekevät hyvin arvokasta työtä, mutta heidän aikansa ei yksin riitä asiakkaan kokonaisvaltaiseen terveyden kartoittamiseen.

Siksi seniorineuvolan työtä tarvitaan ja lääkärit hyötyisivät seniorineuvolan kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Lääkäreiltä myös säästyisi aikaa, kun he voisivat keskittyä vastaanotollaan asiakkaan olennaiseen asiaan. Myös yhteiskunta säästää rahaa, kun iäkkäät voivat terveemmin ja pärjäävät pidemmän aikaa kotona.

Mielestäni nämä terveystarkastukset olisi syytä aloittaa jo 65-vuotiaina, ja tapaamiset voisivat tapahtua vuosittain, toki asiakkaalle vapaaehtoisina. Mitä aikaisemmin terveystapaamiset aloitetaan, sitä varhaisemmassa vaiheessa voidaan vaikuttaa tuleviin elinvuosiin ja terveisiin elämäntapoihin, tapaturmien estoon sekä luuston haurastumiseen.

Kaikki ihmiset kun eivät elä 75-vuotiaiksi, ikään, jolloin tällä hetkellä asiakkaita on terveystapaamisiin kutsuttu! Terveystarkastuksissa löytyvät myös yksinäiset ja masentuneet henkilöt, joiden kanssa keskustellaan kaupungin tarjoamista harrastus- ja virkistystoiminnasta.

Moni terveystarkastuksessa käynyt on ollut hyvin tyytyväinen terveystarkastuksiin ja pitänyt niitä tarpeellisina, osa mennyt jatkotutkimuksiin ja saanut vaivoillensa tarpeellisen hoidon, tai saanut uusia ystäviä uudesta harrastuksesta. Parhaassa tapauksessa seniorineuvola työskentelisi moniammatillisessa yhteistyössä esimerkiksi fysioterapeuttien ja lääkärien kanssa.

Olen ihmetellyt suuresti sitä, että Vantaalla ei toimi kaikille avointa päiväkeskusta, niin kuin esimerkiksi Helsingin Kampissa. Ikäihmisille tulisi järjestää keskus, jossa olisi esimerkiksi ruokala, uimahalli, liikuntasali ja ryhmätiloja. Olisi paikka minne mennä viettämään päivää, syödä monipuolinen lämmin ateria edulliseen hintaan; kaikki kun eivät syö lämmintä ruokaa päivittäin tai yksin asuessa ei tule ruokaa paljon itse laitettua.

Seniorikeskuksessa saisi juttukavereita, sekä pystyisi vaikuttamaan omaan fyysiseen tai mielen terveyteen esimerkiksi osallistumalla ohjattuun liikunta- tai käsityöryhmään. Vaikka seniorikeskus maksaisi yhteiskunnalle, uskon, että se maksaisi itsensä monin verran takaisin.

Eläkeikä voi olla antoisaa ja rikasta aikaa. Soisin jokaiselle maamme eläkeläiselle hyvät mahdollisuudet vaikuttaa omaan terveyteensä ja nauttia täysillä eläkepäivistä!

Leena Pohjonen
Terveydenhoitajaopiskelija
Laurea-ammattikorkeakoulu