perjantai 2. lokakuuta 2009

Viksu lähtee kiertueelle

Vantaan ikääntymispoliittinen ohjelma Viksu jalkautuu vantaalaisten pariin loka-marraskuussa. Viksun virkamiehet esittelevät ohjelman runkoa Vanhusten viikolla 6.10. kello 13-15 Seurakuntien talon auditoriossa Tikkurilassa ja torstaina 8.10. kello 13-15 Kinomyyrissä Myyrmäessä. Kuntalaisia toivotaan paikan päälle kuulemaan Viksusta enemmän, osallistumaan suunnitteluun ja kommentoimaan jo tehtyä.

Lokakuun alusta lähtien Viksua esitellään myös aluetoimikunnille. Hakunilan aluetoimikunnan kokouksen kuntalaisille avoin osuus alkaa 7.10. kello 18 Hakunilan yläkoululla. Samana päivänä Viksua esitellään Korson aluetoimikunnassa. Kuntalaisille avoin osuus Lumossa alkaa kello 18.30. Muihin aluetoimikuntiin Viksu-kiertue rantautuu marraskuussa.

Kaikkien asiaksi
Viksun tarkoitus on muuttaa ikäihmisten hyvinvointi kaikkien asiaksi perinteisten sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi. Viksun keskiössä on ikäihminen ja hänen läheisensä. Alkuvuoden aikana Viksu on jo saanut "keihäänkärkiä". Näitä keihäänkärkiä ovat Osaaminen, tieto ja asenteet, Elämänmakuinen asuminen, Esteettömyys, Ennaltaehkäisy, Teknologian hyödyntäminen ja Verkostoitunut toimintatapa.

Käytännössä keihäänkärjet voivat tarkoittaa muun muassa ikäihmisten omien voimavarojen parempaa hyödyntämistä tai asumisen muotoilua sellaiseksi, että ikäihminen voi asua samassa paikassa, vaikka palvelutarve muuttuisi.

Viksuun on edelleen mahdollista vaikuttaa myös netissä osoitteessa: www.vantaa.fi/viksu. Sieltä löytyy Viksuun liittyvää materiaalia sekä Viksun tueksi perustettu Viksu-blogi, johon toivotaan lisää kirjoittajia ja kommentoijia.

Viksu pähkinänkuoressa:
- Viksu määrittelee kaupunkitasoiset linjaukset ikäihmisten hyvinvoinnin ja palvelujen turvaamiseksi
- Viksu on konkreettinen toimeenpanosuunnitelma siitä, mitä linjaukset tarkoittavat käytännössä
- Suunnitelman lähtökohta on kolmatta tai neljättä ikäänsä elävien kuntalaisten tarpeet, voimavarat sekä paikalliset olot
- Toteutumista seurataan ja arvioidaan säännöllisesti
- Ohjelma kootaan vuoden 2009 aikana

Miksi Viksu?
- Vantaa on Suomen yksi nopeinten vanhenevista kunnista
- Heikkenevän kuntatalouden aikana tarvitaan yhteistä tahtoa palvelujen järjestämisessä
- Yhtä vanhuutta ei enää ole